Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Інше

Вибрати дату
RSS

Незговірливим лісникам на Волині ламають ребра

1 липня 2009, 15:45

Йому дісталося від власних родичів. Навесні Андрій Папежук заскочив їх «на гарячому», коли чоловіки вантажили на воза тільки-но спиляні молоді дубки. Дозволу на рубку селяни не мали, тож лісничий заходився оформляти папери.

Пізніше суд зобов’язав лиходіїв сплатити державі 12 тисяч гривень. Штраф не заплатили й до сьогодні, а от принциповому чоловікові помстилися.

Юрій Новосад, інженер охорони лісу Цуманського лісгоспу: «Близько 7.15 зателефонував майстер лісу і повідомив, що Гуменюк Олександр, якого попередньо були затримали за незаконну порубку, його зупинив на дорозі, коли ми мали зустрітися, і наніс тілесні ушкодження».

Андрій Папежук, постраждалий: «Відчув помутніння, потім стало чуть легше. Вирвався. Він кудись телефонував, а я в той час вирвався і втік додому. Приїхавши до хати, мені стало гірше».

Нині чоловік оговтується в обласній клінічній лікарні. Одужувати амбулаторно заборонив місцевий фельдшер. У того з’явилися підозри, що в Андрія через сутичку з родичем струс мозку та поламані ребра.

Валентин Кухарук, нейрохірург: «Відразу після того, як він поступив в нашу лікарню, його оглянув черговий нейрохірург. Тобто йому одразу почала надаватися спеціалізована допомога. Був виставлений діагноз черепно-мозкової травми, остаточну тяжкість якої ми ще не можемо сказати. Він госпіталізований у наше відділення нейрохірургії, і призначений курс консервативного лікування. Це - крапельниці, знеболююче, уколи, таблетки, тому подібне».

Інцидент, коли зловмисники кривдять лісівників, цьогоріч на Волині трапився вперше. А от торік таких випадків було більше десятка. І все через те, кажуть охоронці довкілля, що боронитися їм не дозволяє закон.

Приміром, якби одягнутий у форму еколог стусонув браконьєра, міг би на три роки сісти за ґрати.

Володимир Драбик, лісничий: «Ми маємо право тільки затримати і, якщо вони тільки захочуть, то скласти на них протокол. Але вони можуть відмовитися, і ми не маємо право приміняти силу до них, до лісопорушників. - А якщо вони на вас нападають? - Тоді страждаємо ми. Ми не можемо себе захистити ніяк».

Ще не так давно єдиним способом налякати лиходіїв була наявність табельної зброї. А коли її заборонили, лякають хіба що камуфляжним костюмом. Та допомагає це слабо.

Знаючи про безпорадність своїх візаві, браконьєри вирізають ліс мало не плантаціями і, знай собі, сміються з вітчизняного законодавства. І не безпідставно: по факту побиття Андрія Папежука міліція й досі не порушила кримінальної справи.

Олександр Стернічук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.